Superliiga

Superliiga on Kiekko.tk:ssa pelattava nettijääkiekkoliiga, joka perustettiin vuonna 2016 Pro Leaguen ja Eliittiliigan yhdistyttyä. Sarjaa pelataan kolmella sarjatasolla: Liiga, 1. divari sekä 2. divari. Liigan toiminnasta vastaa johtokunta ja sen alaisuudessa pelaa kausittain satoja pelaajia.


Koronaa ja team autoplayta

Artikkeli
Suomea ja etenkin maailmaa ravistuttanut COVID-19 virus tunnetaan paremmin kansankielellä koronaviruksena, joka julkaistiinkin maailman terveysjärjestön toimesta maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 11.3.2020. Töiden jälkeen marssin virusta pelkäämättömänä prismaan hakemaan lohtua hylätystä katsastuspäätöksestä, kunnes silmiini iskeytyivät ilta-sanomien ja iltalehden otsikot KOKO SUOMI ON KIINNI.  

Suomen hallituksen ja presidentin päättämän poikkeustilan huntu laskeutui eilen koko kansan tietoisuudeen suoran iltalehden lähetyksen välityksellä. Jännityksellä jäämme seuraamaan kuinka tämä tulee vaikuttamaan kansan käyttäytymiseen ja toimintaan, onko viruksen tuomat lieveilmiöt loppujen lopuksi suurempi vaiva kuin itse virus? KOKO SUOMI KIINNI. Tämä kysymys herätti itselleni toiveita kasvavista pelaajamääristä kiekossa. Tästä saatiinkin jo hieman esimakua viime viikolla kasvaneiden pelaajamäärien muodossa. Etenkin viikonlopun perjantai ja lauantai olivat normaalista poikkeavia, itseasiassa huomattavan vilkkaita.







Kuvassa näkyvät suomen todettujen koronavirustartuntojen määrän kasvun, joka epäilemättä on vapauttanut myös kiekkoilijoille arjen kiireiden sijaan aikaa nettikaukalon kuluttamiseen. Seuraavassa diagrammissa on otanta kiekon pelaajamäärien pienoisesta kasvusta samaan aikaan. Otanta siis kyseiseltä aikaväliltä jokaiselta päivältä aikavälillä 10.00 - 00.00, joka luetaan pääosin "aktiiviseen" aikaan kiekossa. Lukemat sisältää siis 10min välein päivittyvän pelaajamäärän keskiarvon kyseiseltä aikaväliltä, aina 10min välein mitattuna. 





Toisessa kuvassa on taas otanta kiekon pelaajamäärien päiväkohtaisesta keskiarvosta. Sininen viiva kuvastaa aikaväliä 3.2 – 9.2 jolloin liigan runkosarja oli saatu päätökseensä. Tämän myötä myös osa pelaajista saattoi pitää pienoista taukoa pelaamisesta, muttei sekään selitä täysin pienempää keskiarvoa oranssiin viivaan verrattuna. Oranssi viiva taas kuvastaa viime viikkoa, jolloin koronan vaikutukset näkyivät etenkin ihmisten lisääntyneessä vapaa-ajassa. Päiväkohtainen keskiarvo onkin poikkeuksetta korkeammalla kuin tavalliseen arkeen verrattuna. Eritoten huomioitavaa on perjantai ja lauantai, kiekon hiljaisimmat päivät. Sunnuntain todellisesta keskiarvon räjähdysmäisestä noususta puhumattakaan. Miten nämä lisääntyneet pelaajamäärät sitten näkyivät pelattujen otteluiden otannassa?





Diagrammissa on otanta samaisilta ajanjaksoilta, mutta tiimipelien määrässä ilmaistuna. Tässä otannassa silmiin pistävää on myös perjantain ja lauantain otannat. Perjantain ja lauantain aikana pelattujen tiimipelien määrä oli 155 ottelua enemmän kuin helmikuun perjantaina ja lauantaina. Tämä on todella kova määrä kiekon nykytilassa. Noussut tiimipelien määrä on todella hienoa huomata ja sen myös huomasi viikonlopunkin aikana. Väistämättäkin mieleeni tulee minkälaisia otteluita tuo ajanjakso sisälsi, saivatko kovemmat joukkueet helpommin peliä, vai jatkuiko loputon haastaminen ilman saatuja otteluita. Tästä päästäänkin omasta näkökulmastani kiekon suurimpaan yksittäiseen ongelmaan. 

Pelien välttely on juurtunut syvälle kiekkoilijoiden toimintatapaan, tai etenkin otteluiden valikoiminen. Omaa aikaa kulutetaaan mieluummin sopivan ks. (huonompi tasoisen) vastustajan löytämiseen, kuin ensimmäiseen haastoon tarttumiseen. Valitettavasti tämä sama konkretisoituu sille 10% joukkueista asian kääntöpuolena, otteluita ei meinata saada millään aikaiseksi.  Nämä kovempitasoiset joukkueet haastelevat matsien toivossa parinkin tunnin ajan, löytämättä kuitenkaan vastustajaa. Itselleni herää kysymys siitä, miten pitkään nämä pelaajat jaksavat vielä aikaansa kiekossa viettää? Miksi käyttää omaa kallisarvoista vapaa-aikaansa töiden jälkeen siihen, että yrität päästä pelaamaan siinä onnistumatta. Muissa online peleissä ilmottaudut queueen ja pääset pelaamaan pelistä riippuen minuutin-parin kuluessa. 

Olisiko team autoplayn tuominen takaisin sitten vaihtoehto? Ottelun nettislangilla dodgeamisesta, eli saapumatta haastoon saisit 10-15min jäähyn ja joukkueesi olisi tämän aikaa kelvoton pelaamaan. Tälläinen uudistus olisi varsin relevantti idea eritoten nyt, kun pelaajamäärät ovat ainakin hetkellisesti noususuhdanteessa. Uskon myös, että joukkueen ottelulistaan kertyneet "luovutukset" olisivat kanssa sellainen asia jota vältettäis viimeiseen asti. Nykytrendi ei kannusta parempia joukkueita edes saapumaan paikalle, mutta mahdollisuus team autoplayn tuomien pelien myötä nostaisi varmasti heidänkin aktiivisuuttaan. Muistetaan kaikki kiekkoilijat se, ettei ranking tai pelistä saadut miinukset ole enään tänä päivänä niin iso asia. Mahdollisten miinuspisteiden kääntöpuolena on suuri plus merkki kanssapelaajien silmissä aina sinut näkiessään. Tää on se jengi ja kaveri joka otti haasteen vastaan, vaikka tiesi 95% mahdollisuudella häviävänsä. Suurin kehitys tapahtuu aina silloin, kun joudut pelaamaan tosissaan.
Tietoja
Kirjoittanut: vanil
Julkaistu: 17.03.2020 20:32
Luettu: 1362 kertaa